top of page

zo 30 okt

|

Cafe t Rozenknopje

Baptiste W. Hamon (FR)

“Wat een bijzondere combinatie: Franstalige chansons met Amerikaanse country en americana á la Townes Van Zandt. Parijzenaar Baptiste W. Hamon doet het. (…) Matthijs en Rob, letten jullie op?” Trouw over ‘‘Jusqu’à La Lumière’

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Baptiste W. Hamon (FR)
Baptiste W. Hamon (FR)

Tijd en locatie

30 okt 2022, 16:00

Cafe t Rozenknopje, Hoogstraat 59, 5615 PA Eindhoven, Nederland

Over het evenement

“Wat een bijzondere combinatie: Franstalige chansons met Amerikaanse country en americana á la Townes Van Zandt. Parijzenaar Baptiste W. Hamon doet het. (…) Matthijs en Rob, letten jullie op?” Trouw over ‘‘Jusqu’à La Lumière’

“Het is een cocktail die ook na drie albums nog niets van zijn verleidingskracht heeft verloren. De Parijse singer-songwriter Baptiste W. Hamon (35) mixt sobere americana met Frans chanson. (…) Hamon voegt simpelweg meer mooie liedjes toe aan een oeuvre dat in de popmuziek van vandaag volstrekt authentiek is.” Parool over ‘Jusqu’a La Lumière’

Tijdens een van zijn zeldzame bezoeken aan Frankrijk doopte de Amerikaanse country- en folkmuzikant, zanger en verhalenverteller Townes Van Zandt – een van de absolute helden van Baptiste W. Hamon – zijn croissant in een groot glas Jack Daniels. Als ontbijt. Een bizarre kruising van Amerikaanse en Franse tradities, en een treffende metafoor voor de muziek van Baptiste W. Hamon. Met Jusqu’à La Lumière’ brengt de Parijzenaar zijn derde album uit.

‘Boire Un Coup’ is de openingstrack van Jusqu’à La Lumière’ en zet direct de toon met de onderscheidende sound die Hamon al een aantal jaren terug heeft aangeboord: een kruisbestuiving van Amerikaanse country en Franse volksmuziek. Hij schreef het nummer vlak voordat hij in april 2021 naar Bristol vertrok voor de opnames van het album. Het is illustratief voor de rest van de plaat. “Op het nieuwe album staan lichtere liedjes dan op mijn eerdere”, zegt Hamon. “Dat was een bewuste intentie vanaf dat ik begon met het schrijven van het songmateriaal. De tweede intentie was om voor de opnames te werken met John Parish.”

De Engelse producer deelt met Hamon een voorliefde voor lange reizen en plotselinge muzikale stemmingswisselingen. Parish heeft volgens Hamon met zijn werk voor Dominique A, Sparklehorse, Aldous Harding, Giant Sand en PJ Harvey een aantal cult-albums geproduceerd. “John is echt een genie, hij doet niets over-the-top. Ik wilde uitgeklede arrangementen van de nummers en iets maken dat classy is en sober. Met de steelgitaar, het instrument dat mij verbindt met Amerika, als rode draad.” Parish is op zijn beurt ook enthousiast over de samenwerking met Hamon. “Ik hou van vastberaden artiesten. Zijn ogenschijnlijk tegennatuurlijke mix van chansons en country werkt heel erg goed. Hij heeft echt een eigen stijl en sound ontwikkeld.”

Het nieuwe album kent één Engelstalig nummer: ‘Laughter Beyond The Flames’, een duet met de Noorse singer-songwriter Ane Brun. Een andere samenwerking betreft ‘Je M’abandonne à Toi’, waarvoor de Nederlander Diederik van den Brandt alias Aidan & The Wild de muziek schreef. Afsluiter ‘Revoilà Le Soleil’ is een cover van Hamons landgenoot Jacques Bertin, die het nummer in 1968 uitbracht.

Baptiste W. Hamon heeft na de release van debuutalbum ‘L’insouciance in 2017 veel in Nederland gespeeld en veel media-aandacht gehad, met shows op festivals als ESNS, Into The Great Wide Open en TakeRoot en TV-optredens bij De Avondetappe en Vrije Geluiden. Ook rondom het verschijnen van opvolger ‘Soleil, Soleil Bleu’ (2019) waren de kritieken lovend. “Negen verstilde Franse americanachansons van intrigerende schoonheid”, schreef de Volkskrant. Optredens in onder meer Paradiso en op het Once In A Blue Moon festival volgden. Naar aanleiding van de release van ‘Jusqu’à La Lumière’ zal Hamon opnieuw op de Nederlandse podia te zien zijn.

Deuren 15.30 Concert 16.00 Na afloop een hapje eten? Reserveer via info@rozenknopje.nl

Deel dit evenement

bottom of page