top of page

zo 11 sep

|

Cafe t Rozenknopje

Jesper Lindell - CANCELLED

Met grandioze songschrijverij en muzikale opbouw overstijgen Jesper Lindell en kompanen zichzelf en leveren in het zog van de onvolprezen inspiratoren een fraai staaltje Americana af vanuit Zweden.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Jesper Lindell - CANCELLED
Jesper Lindell - CANCELLED

Tijd en locatie

11 sep 2022, 16:00

Cafe t Rozenknopje, Hoogstraat 59, 5615 PA Eindhoven, Nederland

Over het evenement

Een beenbreuk fnuikte de toekomstperspectieven van een jeugdige voetballertje, op zijn dertiende verbleef Jesper Lindell noodgedwongen een tijdje in de rolstoel en op zijn kamertje in Ludvika. Broertje Anton leerde hem enkele akkoorden aan op zijn akoestische gitaar, de start van een nieuwe fascinatie. De schuchtere jongeman vond een nieuwe, persoonlijke expressievorm en schaafde zijn techniek bij aan de academie van Orebro en zette daar geïnspireerd door Grand Funk Railroad en Thin Lizzy Almost Nature, een door de jaren zeventig beïnvloedde rockband.

Lindell verhuisde naar Gotenburg, met enkele werkmakkers bij de Post vormde hij King Harvest, de naam van dat combo was niet toevallig ontleend aan een song van The Band, naast Van Morrison en hedendaagse Americana een van Jespers gevarieerde inspiratiebronnen.

Na een valse start met platenfirma BMG in Stockholm sterkte een plaatsje als gitarist in het voorprogramma van Bryan Ferry zijn zelfvertrouwen als muzikant en songwriter. Hij verzeilde in de studio van Benkt Söderberg, de stemmen van zijn getalenteerde dochters Klara en Johanna van First Aid Kit duiken overigens op in Moving Slow. Die track van het epeetje opende de weg naar volwaardig solowerk, Everyday Dreams werd uiteindelijk in eigen beheer uitgebracht.

De pandemie doorkruiste de zomertournee in Scandinavië en Italië, en vertraagde een levensnoodzakelijke niertransplantatie. Tijdens zijn herstelperiode in Ludvika rijpte nieuw songwerk. Dat is nu uitvoerig te beluisteren op Twilights. Het gelijknamige titelnummer is afkomstig van The Band en krijgt een fijne interpretatie van de band waarin broer Anton de basstructuren uitzet, Amy Helm, de dochter van de betreurde zanger en drummer van The Band zingt even mee, Theo Lawrence doet dat eveneens in het door een tintelend orgeltje aangestuurde Dance vanuit zijn studio in Bordeaux.

In het eigen werk is die vertrouwde sound en spirit van het legendarische combo nooit ver weg, vanaf de opener West Coast Rain bepalen de snerpende gitaarpartijen van Lindell bij de klaaglijke zang en de melodieuze combinatie van piano en orgel de toon. In het meeslepende Leave A Light On versterkt een blazerssectie de soulvolle benadering het trompet en ander blazerswerk dat het bluesy gitaarspel flankeert in White Lines is van co-auteur Jimmy Reimers die bovendien het akoestische gitaarwerk aanlevert. Hemelse vocale backing van Klara Söderberg kleurt Christmas Card. In Nights Like These komt Lindell opvallend dicht bij Van Morrison met krachtige uithalen.

Met grandioze songschrijverij en muzikale opbouw overstijgen Jesper Lindell en kompanen zichzelf en leveren in het zog van de onvolprezen inspiratoren een fraai staaltje Americana af vanuit Zweden.

Deuren 15.00

Concert 16.00

Deel dit evenement

bottom of page